
- jídla slouží jako hlavní jídla (obědy, popřípadě brzká večeře)
- nejrychlejší : sterilované celerové, vlasové nudličky slijeme z nálevu a 100 g jich zamícháme do svíčkové
- samozřejmě stále můžete konzumovat oblíbené chlebíkové krekry s pomazánkami odsud
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g kuřecí prso
1 cibule
1 lžička olivového/řepkového oleje
30 ml smetany (2 lžíce)
kari
kmín
pepř
sůl
Postup:
Cibulku pokrájenou na drobno necháme zesklovatět na lžičce olivového oleje. Poté přidáme osolené kuřecí maso pokrájené na středně velké kostky, orestujeme a okořeníme kari kořením, kmínem, špetkou pepře a restujeme do měkka. Nakonec přilijeme 2 lžíce smetany a důkladně promícháme. Podáváme s vařenou brokolicí.
Celkem: Energie 1039,8 kJ Sacharidy 9,24 g Tuky 11,44 g Bílkoviny 28 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g kapra
50 - 75 ml vývaru
1 lžička olivového/řepkového oleje
1 lžička směsi bylinek dle chuti (pažitka, tymián, estragon)
Postup:
Na pánvi orestujeme kapří špalíky ze všech stran. Až budou lehce hnědé, zalijeme je vývarem a přidáme směs bylinek. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Podáváme s vařenou cuketou.
Celkem: Energie 956,5 kJ Sacharidy 6,45 g Tuky 12,44 g Bílkoviny 20,3 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g kuřecí prso
50 - 75 ml vývaru
30 g zelené marinované olivy
1 lžička olivového/řepkového oleje
1/4 citronu
1 lžička směsi bylinek dle chuti
½ lžičky čerstvé petrželky
Postup:
Na pánvi zprudka orestujeme kuřecí prsa potřené olejem. Až budou lehce hnědé, zalijeme je vývarem a přidáme směs bylinek, na plátky nebo měsíčky nakrájený citrón a na kolečka nakrájené olivy. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté kuřecí prsa vyjmeme a do zbylé šťávy přidejte najemno nasekanou petrželku či jiné bylinky. Vše chvíli vaříme a podáváme na talíři kuřecí prsa přelitá touto omáčkou. Podáváme se salátem z políčku a rukoly.
Celkem: Energie 1299,3 kJ Sacharidy 12,5 g Tuky 15,1 g Bílkoviny 26,54 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g krůtí prso
150 g cuketa
1 cibule
1 lžička olivového/řepkového oleje
sůl
mletý pepř
citronová šťáva
Marináda:
1 lžička olivového/řepkového oleje
1 lžička hořčice (nejlépe pikantní)
1 stroužek česneku mletý pepř sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kostky a vložíme do misky. Osolíme, opepříme, zakápneme citrónovou šťávou a zalijeme olivovým olejem. Takto maso necháme zhruba 30 minut odležet. Mezitím očištěnou cuketu nakrájíme na kolečka a cibuli na plátky. Poté všechny suroviny střídavě napichujeme na špejle a potřeme marinádou. Marinádu připravíme smícháním olivového/řepkového oleje, hořčice, utřeného česneku, mletého pepře a soli. Poté špízy dáme na grilovací mřížku a za pomalého otáčení upečeme do zlatova zhruba 10 minut. Podáváme s vařenou cuketou či cuketou.
Celkem s brokolicí: Energie 1159,6 kJ Sacharidy 15,7 g Tuky 8,8 g Bílkoviny 30,8 g
Celkem s cuketou: Energie 1037,6 kJ Sacharidy 14,3 g Tuky 8,2 g Bílkoviny 25,2 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
1/4 králíka (dle velikosti)
1 porce cca 100 – 120 g králičího masa
2 cibule
2 stroužky česneku
10 g másla
sůl
pepř
kmín
voda
Postup:
Králičí stehno a přední packy očistíme od blan. Cibuli nakrájíme na kostičky. Maso potřeme lisovaným česnekem, jemně nasolíme, opepříme, posypeme kmínem. Na dno pekáče dáme cibuli, přidáme máslo, vodu a králíka. Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C asi 90 minut. Po tomto čase odstraníme víko pekáče a králíka už necháme jen tak dopéct, aby maso chytlo barvu. Hlídáme si vodu v pekáči a průběžně ji doléváme. Podáváme s dušeným kysaným zelím či dušenou kapustou.
Celkem se zelím: Energie 954,5 kJ Sacharidy 13,5 g Tuky 14,53 g Bílkoviny 14 g
Celkem s kapustou: Energie 1272,8 kJ Sacharidy 14 g Tuky 20,6 g Bílkoviny 19,6 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
(1/4 kuřete (dle velikosti)
1 porce cca 100 – 120 g krůtího masa
2 cibule
2 stroužky česneku
10 g másla
sůl
pepř
sušené chilli
voda
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky. Maso potřeme lisovaným česnekem, jemně nasolíme, opepříme, posypeme chilli. Na dno pekáče dáme cibuli, přidáme máslo, vodu a krůtí maso. Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C asi 90 minut. Po tomto čase odstraníme víko pekáče a kuře už necháme jen tak dopéct, aby maso chytlo barvu. Hlídáme si vodu v pekáči a průběžně ji doléváme. Podáváme s restovanou zeleninou.
Celkem: Energie 1308,4 kJ Sacharidy 16,6 g Tuky 15,1 g Bílkoviny 25,9 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g Šmakoun
štíhlé nudle 100 g
kuřecí prso 50 g
cherry rajčátka
50 g brokolice
1 cibule
2 stroužky česneku
25 g balkánský sýr
2 lžičky olivového/řepkového oleje
sůl
pepř
Postup:
Maso a zelenina: Troubu předehřejeme na 180°C. Cherry rajčátka vyskládáme na plech pokapeme polovinou oleje a posypeme utřeným česnekem. Pečeme zhruba 5 minut. Poté rajčata odsuneme ke straně a na plech rozprostřeme hlavičky brokolice, které pokapeme druhou polovinou oleje. Rajčata i brokolici mírně osolíme a opepříme. Pečeme dalších 10 minut. Maso si mezitím uděláme na pánvi. Nejdříve cibulku pokrájenou na drobno necháme zesklovatět na lžičce olivového oleje. Poté přidáme osolené kuřecí maso pokrájené na středně velké kostky a orestujeme.
Nudle: Štíhlé nudle prohřejeme zhruba 2 minuty ve vařící vodě a necháme okapat. Nudle smícháme se zeleninou z plechu. Posypeme balkánským sýrem.
Celkem: Energie 1291 kJ Sacharidy 14 g Tuky 16 g Bílkoviny 36 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
80 g lososa (1 fileta)
1 cibule
10 g másla
1/4 citronu
sůl
pepř
Postup:
Jednotlivé kousky lososa večer před pečením omyjeme studenou vodou, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z ¼ citronu. Lososa necháme takto marinovat v zakryté porcelánové misce do druhého dne. Druhý den si nakrájíme cibuli na půlkolečka, kterými pláty lososa obložíme v zapékací míse nebo na pekáči. Na samotné steaky z lososa poklademe slabé plátky másla. Dále lososa podlijeme trochou vody a dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme v troubě cca 15 minut dle velikosti filet. V průběhu pečení lososa občas polijeme výpekem, a pokud je třeba, dolijeme vypečenou vodu. Podáváme se salátem z políčku a rukoly či vařenou brokolicí.
Celkem s brokolicí: Energie 1492,1 kJ Sacharidy 12,54 g Tuky 23,8 g Bílkoviny 22,62 g
Celkem s cuketou: Energie 1342,3 kJ Sacharidy 10,6 g Tuky 20,2 g Bílkoviny 25,2 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g pstruh
15 g máslo
kmín
sůl
(bylinky)
Postup:
Pstruha omyjeme ve studené vodě, hlavu i ploutvičky necháme. Zvenku i zevnitř osolíme a posypeme kmínem. Máslo necháme rozpustit na pánvi nebo v pekáčku. Jakmile máslo začne pěnit, vložíme pstruha a stáhneme na ½ výkonu. Po zhruba 5 minutách opatrně otočíme. Po zhruba 20 minutách by měl být středně velký pstruh propečený. Pokud máte ráda křupavou kůrku, zvyšte výkon a pečte ještě pár minut z každé strany až dozlatova. Pozor na to, aby se máslo příliš nepřipékalo. Pstruh lze takto udělat i plněný bylinkami, například bazalkou či mátou. Bylinky dodají masu svěží aroma.
Podáváme s restovanou cuketou.
Celkem: Energie 1172 kJ Sacharidy 3,79 g Tuky 221,1 g Bílkoviny 21,08 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
1/2 menšího lilku (100 – 150 g)
80 g tuňáku ve vlastní šťávě
1 cibule
1 rajče
1 chilli
paprička
1 stroužek česneku
1 lžička řepkového oleje
20 g eidamu
30 % t.s.v.
sůl
pepř
petržel
Postup:
Lilek rozkrojíme na 2 poloviny. Částečně vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostičky. Lilky osolíme, dáme do zapékací mísy nebo na plech pokrytý pečícím papírem. Poté vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 15 minut. Mezitím připravíme náplň. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibuli a chilli papričku nakrájíme nadrobno. Česnek rozdrtíme nožem. V pánvi zahřejeme olej a cibulku na něm necháme zesklovatět. Pak přidáme nakrájené vnitřky lilku, chilli papričku, česnek a chvíli vše restujeme. Nakonec vmícháme tuňáka částečně slitého z nálevu, petržel a nakrájená rajčátka. Dochutíme solí a pepřem. Předpečený lilek naplníme směsí, posypeme sýrem a vrátíme zpět do vyhřáté trouby. Při 180 °C je pečeme ještě zhruba 10 minut.
Celkem: Energie 1019 kJ Sacharidy 15 g Tuky 8 g Bílkoviny 28 g
* Výsledky KetoFit redukční péče nejsou zaručeny pro každého a liší se podle individuálních dispozic. Před zahájením redukční péče doporučujeme předat odkaz www.ketofit.cz Vašemu lékaři a poradit se s ním ohledně postupu a vhodnosti.