

- jídla určena ke konzumaci pro každý den plné fáze ketonové diety
- povolené druhy zeleniny konzumujte v množství 400 – 500 g za den
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
150 g cuketa
1 lžička řepkového/olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Postup:
Cuketu omyjeme. Poté ji i se slupkou podélně rozkrojíme, nakrájíme na proužky a následně na kostičky. Na kapce olivového/řepkového oleje restujeme, po chvíli podlijeme vodou, přidáme utřený česnek a podusíme dalších 10 minut. Následně mírně osolíme, opepříme.
Celkem: Energie 312 kJ Sacharidy 3,64 g Tuky 5,5 g Bílkoviny 2,5 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
150 g cuket
10 g máslo
sůl
pepř
Postup:
Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka tlusté zhruba 0,5 cm. Poté máslo necháme roztát na pánvi a následně na to naskládáme kolečka cukety na pánev. Chvíli cuketu restujeme. Poté přidáme vodu. Ne příliš, jen na aby byly kolečka cukety z větší části ponořeny ve vodě. Jednou až dvakrát je během vaření otočíme a necháme cca 15 minut vařit v pánvi. Během vaření cuketu mírně osolíme a opepříme.
Celkem: Energie 415,7 kJ Sacharidy 3,4 g Tuky 8,17 g Bílkoviny 2,45 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
200 g
cukety
sůl
Postup:
Cuketu uvařte v mírně osolené vodě do měkka.
Celkem: Energie 154 kJ Sacharidy 4,2 g Tuky 0,8 g Bílkoviny 3,2 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
150 g
kysané zelí
½ cibule
kmín
sůl
ocet
Postup:
Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Poté zalijeme vodou, přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Poté dle chuti přidáme kapku octa a soli. Nakonec do zelí vmícháme oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli, kterou vmícháme do zelí.
Celkem: Energie 126 kJ Sacharidy 5,85 g Tuky 0,3 g Bílkoviny 1,05 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
200 g brokolice
sůl
Postup:
Brokolici uvařte v mírně osolené vodě do měkka.
Celkem: Energie 276 kJ Sacharidy 4,8 g Tuky 1,8 g Bílkoviny 8,8 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g květák
50 g celer
1 lžička řepkového/olivového oleje
1 lžička kari koření
sůl
Postup:
Celer nakrájíme na kostičky (1 cm velké) a na kapce oleje restujeme na pánvi. Při restování posypeme celer ½ lžičky kari kořením. Mezitím si rozebereme květák na menší růžičky. Jakmile je celer orestovaný dozlatova, přidáme květák. Zamícháme, přisypeme zbytek kari koření a osolíme. Směs poté zalijeme vodou, tak aby veškerá zelenina byla ponořená. Na prudkém ohni vaříme dokud zelenina není měkká. Voda by se měla během vaření vypařit. Po dovaření dosolíme dle chuti.
Celkem: Energie 410,5 kJ Sacharidy 9,2 g Tuky 5,1 g Bílkoviny 3,3 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
150 g kapusta
1 cibule
1 lžička řepkového/olivového oleje
sůl
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na kapce oleje ji zpěníme. Kapustu rozčtvrtíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky, které přidáme do hrnce. Poté podlijeme vodou, osolíme a cca 10 minut dusíme pod pokličkou doměkka.
Celkem: Energie 444,6 kJ Sacharidy 6,33 g Tuky 6,39 g Bílkoviny 6,75 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
100 g čerstvé fazolky
1 cibule
1 lžička řepkového oleje
2 stroužky česneku
sůl
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na kapce oleje je zpěníme. Mezitím fazolky očistíme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 - 3 cm. Fazolky vložíme do menšího množství vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Po uvaření fazolky scedíme a smícháme s s cibulkou a česnekem.
Celkem: Energie 409 kJ Sacharidy 10,1 g Tuky 5,1 g Bílkoviny 2,5 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
150 g listový špenát
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička olivového/řepkového oleje
sůl
pepř
Postup:
Čerstvý špenát důkladně opláchneme a v mírně osolené vodě ho 5 minut povaříme. Vodu scedíme pomocí síta a lžící ze špenátu vymačkáme nadbytečnou vodu. Listy nakrájíme na kousky tlusté 1 - 3 cm. Mezi tím si oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Na kapce řepkového oleje restujeme cibulku dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a chvilku poté i špenát. Špenát osolíme a opepříme. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.
Celkem: Energie 452,1 kJ Sacharidy 10,41 g Tuky 5,94 g Bílkoviny 5,36 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
50 g zelené papriky
50 g cukety
25 g čerstvých žampionů/hlívy ústřičné
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce balzamikového octa
1 lžička řepkového/olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Cuketu, žampiony a česnek pokrájíme na plátky. Cibuli a papriku na proužky. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej, přidáme zeleninu, zakápneme ji octem, mírně osolíme, opepříme a za stálého míchání opékáme až začne zelenina měknout.
Celkem: Energie 428 kJ Sacharidy 9,2 g Tuky 5,4 g Bílkoviny 3,5 g
Porce pro 1 osobu
Suroviny:
50 g rukoly (1 hrst)
50 g polníčku (1 hrst)
Vaječný bílek 50 g
cherry rajčátka
1 lžička olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
sůl
pepř
Postup:
Salát probereme, umyjeme a usušíme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a pokrájíme. Rajčátka nakrájíme na čtvrtky. Na talířek poskládáme polníček a rukolu, poté rajčátka a vejce. Nakonec salát přelijeme zálivkou. Tu připravíme promícháním oleje, octa, špetky soli a pepře.
Celkem: Energie 425,8 kJ Sacharidy 6,7 g Tuky 5,4 g Bílkoviny 6,2 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
500 ml vývar,
200 g kyselé zelí,
100 g hlíva ústřičná
malá cibulka
lžíce smetany 30% (15 ml)
drcený kmín dvouletý
sůl
pepř
lžička másla (20 g)
Postup:
Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme lžíci 30% smetany.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 921 kJ Sacharidy 16,2 g Tuky 11,1 g Bílkoviny 6,4 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar
200 g celeru
100 g hlíva ústřičná
nať petržele nebo řapíkatý cele
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup:
Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 812,4 kJ Sacharidy 21,25 g Tuky 3,25 g Bílkoviny 6 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
500 ml vývar
100 g kysané zelí (ne ve sladkém nálevu)
100 g červená řepa čerstvá (nikoliv ve sladkém nálevu)
malá cibulka (60 g)
lžíce zakysané smetany (15 g)
sůl
pep
ř
lžička másla
nať petržele
Postup:
Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a červenou řepu. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme lžíci zakysané smetany. Ozdobíme natí petržele.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 578,6 kJ Sacharidy 15,4 g Tuky 3,26 g Bílkoviny 5,4 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
500 ml vývar
200 g veliké kapusty
malá cibulka (60 g)
drcený kmín dvoulet
sůl
pepř
lžička másla
(20 g)
(pažitka)
Postup:
Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájenou kapustu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby kapusta zůstala křupavá. Necháme vychladnout.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 854,3 kJ Sacharidy 12,3 g Tuky 10,8 g Bílkoviny 7,3 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar
100 g dýně
sůl
pepř
lžička másla (20 g)
špetka muškátového oříšku
petrželová nať
Postup přípravy:
Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 923,2 kJ Sacharidy 13,63 g Tuky 11,01 g Bílkoviny 3,65 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar (všechny druhy vývarů, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
200 g brokolice
sůl
pepř
Postup přípravy:
Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na růžičky rozdělenou brokolici. Vaříme do měkka. Osolíme, opepříme. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo lístky rukoly.
Celkem brokol. (pro 1 osobu): Energie 698 kJ Sacharidy 13,4 g Tuky 3,7 g Bílkoviny 7,4 g
Celkem celer. (pro 1 osobu): Energie 765 kJ Sacharidy 20,4 g Tuky 3,1 g Bílkoviny 4,7 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml výva
100 g pórek
sůl
pepř
lžička másla (20 g)
Postup přípravy:
Pórek nakrájíme na kolečka a 5–10 koleček odložíme stranou. Zbytek pórku osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Nechá se povařit, aby pórek změkl. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Na závěr ozdobíme kolečky pórku, která jsme si nechali stranou.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 923,2 kJ Sacharidy 13,63 g Tuky 11,01 g Bílkoviny 3,65 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g cuketa
1 červená paprika (80 g)
1 menší rajče (50 g)
2 slepičí bílky
sůl
pepř
chilli
paprička čerstvá
sladidlo
stevie
Postup přípravy:
Nakrájíme cuketu, papriku a 1 rajče na kostičky. Dáme vařit na sucho s 1 dcl vody, osolíme, opepříme, chvíli podusíme, aby pustilo šťávu. Zalijeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout a velmi slabě přisladíme malou špetkou stévie.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 153,3 kJ Sacharidy 4,8 g Tuky 0,42 g Bílkoviny 5,4 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
1 zelená paprika
1 červená paprika
menší cibule
2 slepičí bílky
sůl
pepř
drcená červená paprika
Postup přípravy:
Na menší lžičce másla osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku. Osolíme, opepříme. Zalijeme rozšlehanými bílky a posypeme práškem z červené papriky. Smažíme z obou stran.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 358,9 kJ Sacharidy 5,5 g Tuky 8,35 g Bílkoviny 4,75 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
200 g listový špenát
200 g cuketa
3 slepičí bílky
sůl
pepř
2 stroužky česneku
menší cibule (30 g)
máslo (20 g)
Postup přípravy:
Na menší lžičce másla osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem. Dáme do ní na kostičky nakrájenou cuketu, na to orestovanou cibulku. Jemně osolíme, opepříme. Zakryjeme listovým špenátem. Přidáme 2 stroužky rozmačkaného česneku. Opět osolíme, opepříme a přelijeme rozšlehanými bílky. V troubě pečeme na 150 °C celých 30 minut.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 686,3 kJ Sacharidy 9,3 g Tuky 9,3 g Bílkoviny 12,4 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g kedluben
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
20 g eidamu 20%
sůl
pepř
chilli
paprička čerstvá nebo lžička plnotučné hořčice (15 g)
sladidlo
stevie
okurka 200 g
Postup přípravy:
Kedlubnu i eidam nastrouháme najemno. Smícháme s tvarohem. Špetka soli, špetka pepře, velmi slabě přisladíme stevií. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice nebo přidáme chilli. Vše důkladně promícháme. Pomazánku můžeme namazat na kolečka okurky hadovky. Kedlubnovou pomazánku můžeme připravit alternativně bez eidamu a mazat ji na olomoucké tvarůžky.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 510,5 kJ Sacharidy 8,64 g Tuky 3,04 g Bílkoviny 14 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
50 g
debrecínská pečeně,
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
dvě vejce uvařené natvrdo bez žloutku,
2 červené ředkvičky pálivé (40 g)
petrželová nať
sůl
pepř
Postup přípravy:
Ředkvičky nastrouháme najemno. Špetka soli, špetka pepře, vše zamícháme do tvarohu. Přidáme petrželovou nať. Slepičí bílek vmačkáme vidličkou do tvarohu. Jednotlivé plátky debrecínské pečeně plníme pomazánkou a srolujeme.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 586,66 kJ Sacharidy 3 g Tuky 6 g Bílkoviny 18 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g tvarůžků
100 g
bílá ředkev
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
sůl
pepř
lžička plnotučné hořčice (15 g)
Postup přípravy:
Tvarůžky nahrubo nastrouháme, přidáme tvaroh, špetku soli a pepře. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice. Vše důkladně promícháme. Pomazánku namažeme na kolečka bílé ředkve.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 603,5 kJ Sacharidy 6,1 g Tuky 2,2 g Bílkoviny 24,7 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g nať z řapíkatého celeru
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
100 g uzeného jazyka (hovězí)
sůl
pepř,
sladidlo
stevie
Postup přípravy:
Nakrájíme nať řapíkatého celeru, špetku soli a pepře, velmi slabě přisladíme stevií. Smícháme s tvarohem. Tenké plátky uzeného jazyka natřeme pomazánkou.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 908 kJ Sacharidy 4,5 g Tuky 13 g Bílkoviny 19,6 g
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g uzené makrely (nebo rybí konzervy ve vlastní šťávě)
bílá ředkev
100 g
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
sůl,
pepř
lžička plnotučné hořčice (15 g)
Postup přípravy:
Obereme makrelu a pečlivě vykostíme. Rozmačkáme vidličkou s tvarohem a špetkou pepře. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice. Vše důkladně promícháme. Pokud je makrela málo slaná, dosolíme. Pomazánku nabíráme na kolečka bílé ředkve.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 804 kJ Sacharidy 5,1 g Tuky 9,9 g Bílkoviny 21,5 g
Suroviny:
150 g měkkého vaničkového tvarohu polotučného
100 g reveňových stonků
1 příchuťová tableta vanilka nebo oříšek
Postup přípravy:
Reveňové stonky oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Mezitím na lžičce vody rozpustíme 1 příchuťovou tabletu nebo polovinu tablety od každého druhu (karamel, vanilka). Kostičky nasypeme do tvarohu a přidáme lžíci s rozpuštěnou tabletou. Vše dobře umícháme.
Celkem (pro 1 osobu): Energie 617 kJ Sacharidy 6,8 g Tuky 2,5 g Bílkoviny 23,2 g
zelená okurka
listový salát
ředkvička
ředkev
kedlubna
brokolice
květák
kapusta
cuketa, dýně, lilek, (například mírně orestované kousky na dýňový salát)
řapíkatý celer
celer
kyselé zelí (pozor vyhněte se cukrovanému nálevu, např. domácí původní recept)
hlíva ústřičná
červená řepa čerstvá
potravina pro zvláštní výživu